A kräver minst mmkabelarea. A-förläggning (dold). Skulle ni få ett högre värde så kan man ta två kablar så att man får rätt kabelarea. A generator innebär 1mm² kabelarea.
Ta då st mm² kablar så får ni sammanlagt en area på 1mm². Jag tänkte byta ut elen till våren och sitter nu och skissar på det nya.
Jag skulle behöva en formel för att räkna ut minsta kabelarea där kända värden är spänning, last, maximalt önskat spänningsfall samt material (koppar). I Sverige används följande färger för att beteckna säkringar med olika styrka. A ersätter en äldre standard med A (även den grå eller orange), som fortfarande kan hittas i äldre anläggningar. Ju större huvudsäkring (högre ampere ) du har desto mer el kan du förbruka samtidigt.
Har du däremot en för låg huvudsäkring kan strömmen gå och du kan behöva byta huvudsäkring ofta. Din abonnemangsavgift beror på huvudsäkringens storlek. Det går naturligtvis att avsäkra med mindre Ampere, dock inte högre då det är risk för kabelbrand samt att förstärkaren kan gå sönder.
Jag tror att den enkla modellen med en tabell med säkring - kabelarea övergavs för cirka år sen.
Nu är det tillåtet att använda kablar olika dels beroende på förläggningssätt (man får köra lite mer ström i en given ledararea om det är en helt utanpåliggande kabel, om jag inte minns fel) och dessutom så får man beräkna kabeln efter faktisk kontinuerlig maxström. Hur stort spänningsfallet blir beror på vilken effekt man tar ut, vald spänningsnivå (eller 24V) samt kabelarea.
Man brukar acceptera ett spänningsfall på - 5V för 12V DC och - 1V för 24V DC. Lägg gärna lite extra tid på att hitta den bästa möjliga vägen från solpanelen till regulatorn och därefter vidare till batteriet. Detta oavsett spänning.
I ett 12V system kan du däremot bara ta ut 12x10= 120W mer får du inte belasta 5mm kabeln. Kabelarea: 5=10A 5=16A 4=20A 6=25A 10=35A 16=63A.
Dess funktion är att bryta strömmen när den når över en viss nivå. Genom att bryta strömmen i tid kan följdskador och brand undvikas. Säkringar (även kallade proppar) finns i elcentralen.
Det finns olika säkringsstorlekar beroende på var de ska användas. Hur mycket ström en säkring tål märks i ampere (A).
Tror inte du behöver gå upp i area pga av spänningsfall inte med koppar iallafall, det som brukar efterfrågas är kortslutningseffekten men den ska klaras med ovanstående. Men jag rekommenderar ovanstående bok à kronor står mkt matnyttigt. Använd tabellen nedan för att beräkna din kabels tvärsnitt.
Tabellen gäller V och ger % effekt- och spänningsförlust. En W solpanel kommer maximalt att ladda Ampere.
Hur många ampere som skall genom kabeln och hur långt avståndet är avgör vilken dimension du bör ha på kabeln.
En tumregel för kabel med kopparledare förlagd i vägg är enl nedan. Dock finns en del undantag. Kalkylatorn räknar fram minsta kabelarea med högst volts spänningsfall vid volt (volt vid volt ). Vid decimaltal måste punkt användas, ej komma.
Elsäkerhet och standarder. Minsta kabelarea för installationskablet är 5mmVad gäller för. Hold dig hellere til mindst qmm det giver kun volt spændingstab. Beräkning av kabelarea - seasea.
För en laddningskrets, alltså från generator till batteri och tillbaka igen så gäller generatorns märkström som referens. En vanlig storlek på generator är ampere. Hos både koppar och aluminium ökar resistiviteten med 4% per grad temperaturhöjning. Jordningskabel med kabelarea mm², längd = 300mm.
Det går inte att säga att en viss kabelarea ska avsäkras med en viss storlek på säkring. Det beror på längden på kabeln, förläggningssätt som du redan varit inne på, omgivningstemperatur etc. Kabeltillverkarna har några gratisappar som ger en del av informationen.
Formlen man använder är samma i all el mer eller mindre. Det betyder att man måste ha en 15a säkring och minst 5mmkabel för att få det att hålla. Ni som har solceller installerade och med två bodelsbatterier kontrollera att det är RÄTT kabelarea mellan batterierna. Vi som var på AWIMEX fick information om formler och area, förbrukning ampere med mera.
Under pausen skulle vi kolla våra bilar. Jag som fått mina solceller installerade av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.