torsdag 26 september 2019

Kabel dimensionering tabell

A-förläggning (dold). Observera att den högsta rekommenderade kabeldimensionen är 1mm². Detta beror på att den största kabelarean vi har är 1mm².


Skulle ni få ett högre värde så kan man ta två kablar så att man får rätt kabelarea. A bogpropeller och ett tolererat spänningsfall på V innebär 1mm² kabelarea.


Lathund för kabeldimensionering. Här är en del exempel på hur du ska dimensionera din kabel. Vill du istället dimensionera exakt kan du använda vår kalkylator. Ibland undrar man hur mycket ström en viss kabel "tål", eller vilken diameter den har.


Här hittar du en enkel tabell för översättning. Uppgifterna om strömtålighet och resistans per meter är hämtade från Wiretronic och är bara att se som ungefärliga värden för enkardelig kopparkabel.


Kabel dimensionering tabell

A kräver minst mm kabelarea. Vad ska jag tänka vid kabeldimensionering ? Jag tror att den enkla modellen med en tabell med säkring - kabelarea övergavs för cirka år sen.


Kabel dimensionering tabell

Nu är det tillåtet att använda kablar olika dels beroende på förläggningssätt (man får köra lite mer ström i en given ledararea om det är en helt utanpåliggande kabel, om jag inte minns fel) och dessutom så får man beräkna kabeln efter faktisk kontinuerlig maxström. Förslag på vätska för ultraljudstvätt. Dra likspännings lågvoltsnät för belysning?


Med Sveriges mest använda program för kabeldimensionering kan du enkelt beräkna belastningsförmåga, spänningsfall och utlösningsvillkor. Kabeldimensionering på ett enkelt sätt med EL-VIS Kabel.


Du får en tydlig överblick över din anläggning och självklart görs alla beräkningar utifrån svensk standard. Du får råd och anvisningar från manual och hjälpfil - om bl a motorstarter, faskompensering och sammanlagring. Enligt denna tabell så får en 5mm² bara vara 35m (70m delat med för enfaslast) om den maxas (10A). Nu är det väl sällan man behöver räkna med att en vanlig 5mm² matning verkligen drar 10A i belastning.


Men om man tex drar till ett uttag för en tvättmaskin som drar 8A så kan den matningen max vara 47M. Jag tänkte byta ut elen till våren och sitter nu och skissar på det nya.


Kabel dimensionering tabell

Jag skulle behöva en formel för att räkna ut minsta kabelarea där kända värden är spänning, last, maximalt önskat spänningsfall samt material (koppar). Jag hittade lite reklammaterial från årets motsvarande modell. Den här är några år.


Vid transformatorer med flera utgångar ska varje ledning dimensioneras efter sin egen belastning. Kontrollerar elanläggningen före ibruktagning.


Du behöver inte längre databaser och kataloger på kablar, brytare och transformatorer - de finns som standard med i NETKOLL. NETKOLL kan Du använda för såväl små lågspänningsinstallationer som stora elanläggningar med både högspänning, lågspänning och transformatorer. Kabelstickan - hjälper dig att välja rätt varje gång. Välj kabelkategori.


Anslutningsledning. Spänningsfallskalkylator. Räkna ut spänningsfall i kablar vid 20°C. Fyll i fälten Watt och Volt eller Ampere samt Area och längd.


Och finns det några tumregler vid långa kablar? Typ att man bör gå upp ett steg på arean om det är mer än m kabel för att slippa större spänningsfall.


Jaja, jag ska dra fram mer el mellan ladorna så småningom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.