måndag 23 april 2018

Bygga trappa utomhus i slänt

Utforska Carina Palmquists anslagstavla " trappa i slänt " på Pinterest. Visa fler idéer om trädgår trappa, utomhus. Bestäm trappans placering och lägg ut vangstyckena där du vill ha trappan.


Lägg en flat sten där vangstyckena ska stå och såga av reglarna så att de står mot stenarna och är parallella. Det kan även vara bra att fästa en bräda högst upp i trappan för att göra monteringen lättare.

Rita ut trappformen på insidan av ett vangstycke. Lägg ut ny sättsand eller cement-bruk och bygg vidare på trappan steg för steg. De flesta trädgårdstrappor byggs i slänter, men alltför många är behäftade med det allvarliga felet att de har anlagts på slänten eller sluttningen i stället för i denna. Gjuten trappa med fall.


Anmäl dig nu och få Gör Det Självs nyhetsbrev direkt i mailen 3. Då vet du var överkanten på trappan ska hamna. När trappan ska läggas på plats behöver man i regel bara schakta ur vallen eller sluttningen, lägga fästena i en bädd av grus och sand och eventuellt göra en extra förankring med t ex bockade armeringsjärn.


På följande kort visar vi två typer av enkla trätrappor för trädgården.

Det finns också en trappformel att utgå ifrån. Denna formel gäller för trappor inomhus. Upptill fästs trappan i regel med balkskor x 227. Nedtill kan trappan vila mot två betongplattor.


Räckesspjälorna är ganska smala, cirka – x – med cirka springor. De når några centimeter nedanför ytterregeln och vangstyckena 8. Alternativt kan de sluta lite ovanför.


Prova ut vilket som passar bäst till ditt hus. Har slagit i några tryckta stolpar i slänten som jag ska bygga en liten plattform för rutschkanan på.


Dag (två personer sysselsatta en lång dag): har grävt ut en ränna i slänten för trappan, gjort hål för plintar, satt i gjutrör, fyllt med singel runt dem, gjort ställning som håller stolphållarna på plats och gjutit betong. Sättstegens höjd får du genom att dividera slänthöjden med stegantalet, alltså i exempelfallet 160: = 13. Så här bygger du trappan – Niklas tips.


Börja med att räkna ut trappans storlek och antal steg. Jag har fått tag i stenskärvor lämpliga som trappsteg som jag tänkt anlägga en trappa av. Om du köper betongblock eller granitblock är det oftast rätt höjd samt bredd (plansteg) på dessa.


Utomhus › Trädgård.

Anlägg hellst med ojämt antal steg om möjligt, det blir en skönare trappa att gå i. Till trappor utomhus kan man med fördel använda ohyvlat virke för att minska. Det bör råda ett visst förhållande mellan sättstegets höjd och planstegets bredd för att trappan ska kännas. En paketlösning för att bygga din egen trappa utomhus.


Flexitrappan utomhus trappor logotyp. Vang och stegpaket till slänter. Jag har en brant slänt i min trädgår där jag planerar att bygga en trappa. Har skissat på konstruktion (ej skalenlig).


Trappan blir cirka 3m lång. Bygg en väggfast stege till loftet.


En separat stege är förenad med stort besvär, den nedfällbara är ofta lite besvärlig att få fram och inte sällan med risk för klämskador. Om din slänt har en gångfunktion, till exempel en trappa eller lagda plattor kan det bli väldigt vackert och funktionellt med belysning, kanske en belysningsbrunn och några träd så att slänten blir en vacker bild i sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.