En ramp ska luta högst 1:1 det vill säga % lutning. Ramper ska kunna användas av personer med nedsatt rörelseförmåga. En ramp får luta högst 1:för att minimera risken att någon ska välta. En ramp blir säkrare att använda om den inte lutar mer än 1:20.
Regler om trappor och ledstänger finns i avsnitt 8:91.
Men det finns även en del andra saker att ta hänsyn till. Ramper i lokaler eller i förflyttningsvägar bör luta högst 1:och ha en höjdskillnad på högst meter mellan minst meter långa vilplan. Eftersom en ramp enl. Kvartersmark omfattas inte av tillgänglighetskraven Det förekommer att "allmänplatsliknande" miljöer anges som kvartersmark i detaljplanen.
Det är också olika krav på ramplutningar, 1. Inom bostäder bör trappor vara utformade så att grindar kan monteras i trappans övre och nedre del. BBR och 1:i ALM. Trappor, ramper, balkonger o.
Vid nivåskillnad mellan fastighet och gångbana ligger det i första hand på fastighetsägaren att lösa tillgängligheten till entréer inom fastigheten. I synnerhet utomhus är max lutning på en användbar ramp % (1:20). RAMPER, TRAPPOR OCH HISS Inom- och utomhus Ramper Alla nivåskillnader i gångvägar ska upptas med ramp eller med hiss. Lyftlösningar med hiss behöver utredas extra.
I sidled ingen lutning (1:100). Lutning i färdriktning 1:(högst 1:12). Sammanhängande stråk bör utformas med lättbegripliga och tydliga gångzoner och möbleringszoner. Ur säkerhets- och framkomlighetssynpunkt är det viktigt med en miljö utan hinder.
Det gäller särskilt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga. Bredden på minst m möjliggör möten.
Rampens längd bör inte överstiga m. Ledstänger: Bör finnas i rampens båda sidor. Med stöd av kap.
Jag har anlagd en ramp med lutningen 1:upp till parkeringen, samt redovisat att det går att installera en hiss för utomhusrullstol, från parkeringen upp till huset för några år sedan. Backen var brant, men funkade även vintertid och utan fyrhjulsdrift.
Och rullstolshissen har bara redovisats på en ritning.
Golvets lutning bör utformas så att golvet och dess ytskikt vid dörröppningen ligger minst mm över golvbrunnens brunnssil i duschplatsen eller motsvarande. Sills, anges följande godkända ramplutningar till hissen: Max 1:vid nivåskillnad upp till mm, max 1:upp till mm och max 1:upp till 1mm.
Krav på avåkningsskydd på ramperna saknas. Den behöver vara tillräckligt bred (meter) och väl belyst. Om det finns nivåskillnader behöver de tas upp med ramp med en lutning på högst 1:12.
Ett ramplopp ska inte ha högre nivåskillnad än meter (ger en ramplängd på meter). Om nivåskillnaden är högre behövs meter vilplan mellan ramploppen.
Om möjligt bör de utformas utan någon nivåskillnad. Entrédörrar, hissdörrar och utrymningsvägar ska vara tydligt markerade och lätta att hitta. Vid passager genom dörröppningar bör den fria bredden vara minst m (Figur 2). Vid behov godkänns lutning 1:).
Tvärlutningen max 1:50. Led-stänger på båda sidor, höjd m -Kontrastmarkering utföres före och efter ramp. Då en ramp användes ( lutning 1:12) kunde flera av rullstolsanvändarna inte ta sig upp eller ner.
I duschplats eller motsvarande. Våtrummet ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:1-1:50. Utanför duschplatsen ska ha ett fall mot golvbrunn inom intervallet 1:5-1:100.
Vid ‰ lutning kan brunnen eller avsättningen från ledningen teoretiskt ligga var 400:e meter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.