onsdag 28 november 2018

Elektromagnetism i vardagen

Elektromagnetism är den del av fysiken som förenar elektriska och magnetiska fenomen. De elektromagnetiska krafterna förmedlas av fotoner och växelverkar med alla partiklar som har laddning. Det finns både naturliga och konstgjorda magneter.


Ett sätt att tillverka magneter är att använda elektricitet. Eftersom både elektricitet och magnetism har med elektroner att göra förstår vi att det borde finnas ett samband mellan dessa. När Hans Christian Ørsted upptäcker elektromagnetismen startar han en teknisk revolution som i dag genomsyrar vår vardag. Tack vare elektromagnetism har vi fått allt från radion på bordet till satelliterna i rymden.


I det här området får du lära dig om elektricitet och magnetism, samt hur dessa hänger ihop genom elektromagnetism och induktion. Du får förståelse för olika användningsområden av elektricitet och magnetism i din vardag såsom lampor, kompasser, generatorer, transformatorer och elmotorer.


Elektromagnetism i vardagen

När man slår in portkoden till ett hus säger det "klick" och dörren går att öppna. Det är en elektromagnet som låser upp dörren.


I vardagen möter kanske eleverna ” apparater” som generatorer eller högtalare och i grundskolan kanske de får en. Diskutera och ta ställning i frågor som rör hur magnetism och elektromagnetism kan användas i hemmet, i samhället och i. Eleven kan förklara på enkla tekniska lösningar i vardagen och hur några ingående delar som.


Här nedan följer instuderingsfrågorna till avsnittet som kombinerar både magnetism och elektriska fält. Samtliga begrepp och samband som rör området om magnetism tas upp och förklaras.


En elektromagnet är en magnet vars magnetiska fält alstras av en elektrisk ström. En enkel elektromagnet kan tillverkas genom att en isolerad koppartråd lindas runt en kärna av mjukjärn, exempelvis en spik. Av Ulf Lundell - Stort utbud av böcker! Eleven kan undersöka olika tekniska lösningar i vardagen och med viss användning av ämnesspecifika begrepp.


I den här filmen lär vi oss om magnetism och elektromagnetism. Vi börjar med att gå igenom hur magnetismen upptäcktes för länge sedan. Sedan tittar vi på hur magnetism fungerar och vad som avgör om något är magnetiskt eller inte.


Elektromagnetism i vardagen

Undervisningen motiveras ofta med de många exemplen på elektromagnetism i vår vardag och kan t ex bygga på att skapa ”förundran”, hjälpa till att ställa frågor. Det går utmärkt att prova till vardag som fest.


Ta fram läskmaskinen och gör Pommac-läsk. Powered by elektromagnetism. Elektricitet och magnetism är tydliga poster i ordlistan, trots att de är manifestationer av samma kraft.


När elektriska laddningar flytta, de skapar ett magnetiskt fält. I det här utbildningsklippet tittar vi närmare på elektromagnetismen.


Undervisningen i Fysik ska behandla följande centrala innehåll i årskurs 4-- Magneters egenskaper och användning i hemmet och samhället. Effekterna av elektromagnetism Med undantag för gravitation påverkar elektromagnetism allt i världen. Fördjupning av fysikaliska begrepp förklaras utgående från ett experimentellt förhållningssätt. Ge några exempel på anläggningar eller uppfinningar där en generator används.


Vad är norrsken för något? Vi lär oss även om elektromagnetism och hur det fungerar. Detta fysikfält studerar den elektromagnetiska kraften, en typ av fysisk interaktion som uppstår mellan elektriskt laddade partiklar. Funktionen hos olika motorer tas också upp.


Elektromagnetism i vardagen

Den elektromagnetiska kraften visas vanligtvis i elektromagnetiska fält såsom elektriska fält, magnetfält och ljus. Förklaringarna hämtas från fysikens olika områden, mekanik, värmelära, elektromagnetism och fysiken för atomer och atomära strukturer. Ett projektarbete över något vardagsfenomen i fysiken ingår också.


Föreläsningar, laborationer, viss handledning av projektarbete. Introduktion till magnetiska fält Beskriver hur magnetiska fält uppstår utifrån magneter, hur man bestämmer riktningen på fältet med hjälp av en kompassnål o.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.