Trivs i alla lägen. Sockblomma, Epimedium. Heltäckande växtsätt med vackra blad som får fina höstfärger. Tålig, trivs i halvskugga till skugga. Träjon, Dryopteris.
Ormbunksväxt som tål torka och trivs i halvskugga till skugga 20.
Glansmiskantus, Miscanthus. Tåliga, vackra gräs som står fina hela vintern. De finns i flera olika arter och sorter. Alla gör sig bra i kruka.
Hosta ’Big Daddy’ som syns längst bak till vänster på bilden är en robust och storvuxen sort som klarar sig bra i kruka ute på vintern. Framför syns den läckert limefärgade Hosta ’June’ som dock kan tänkas vara lite mer känslig. Funkior trivs bäst i halvskugga–skugga.
Herrestads-begoniorna, sorter av Begonia x tuberhybrida, blir storvuxna och räcker ensamma att fylla en rejält stor kruka. Finns i många färger, även om den vita lyser fint i skuggan!
Läs mer om begonior här. Man kan göra en kruka av bara en sort, t. Buskar som trivs i skugga är till exempel blåbärstry, smultronschersmin, vidjehortensia och flera olika sorters häggmispel.
Placering: Ljust men inte i gassande sol. Men för att få en blommande skuggträdgård också på sommaren ska man välja växter som föredrar skuggan framför solen.
Här är tio perenner för den skuggiga trädgården: Makalös under sin blomning, men även vacker hela vintertid då den behåller bladen. Rododendron trivs bra i skugga eller halvskugga. Varianter av plantor med gulgröna blad brukar vara känsliga för skarpt solljus, men trivs ypperligt i skuggiga lägen.
Vita löjtnantshjärtan är en perenn som lyser upp i skugga. Matcha med gulbladiga funkior. En snarlik klätterväxt, som också klättrar med sugrötter, är skenhortensia Schizophragma hydrangeoides, zon (ev 4). Den är inte lika storvuxen och trivs bäst i en kemiskt sur jord (med lågt pH-värde).
Murgröna Hedera helix. Däremot är det få som blommar. Fuchsia och flitiga Lisa är undantag.
För att få lite färg i skuggan kan man istället använda sig av växter med dekorativa blad som palettblad men också olika perenner med vackra blad som rosenplister och funkia. Gröna växter är superhett i inredningen just nu, och extra mycket gillar vi de här trotjänarna som klarar sig utan solljus.
Fina gröna blad har den tåliga klätterkallan, som kan stå i både hel- och halvskugga, även långt in i rummet. Extra plus för att den också tål torr luft.
Bonustips: blommor som trivs i halvskuggigt läge. Får du in åtminstone lite sol under dagen? Då kan de här varianterna funka, tipsar Ulrika Stjernfelt. Foto: Blomsterlandet.
Det är viktigt att tänka på övervintringsförmågan när man väljer växter till sin trädgård och att utgå från förutsättningarna där man bor, både med tanke på klimat, jordmån och läge i. Några blommande växter för skugga. Nävor är tåliga och trivs i de flesta lägen. Flocknävor passar i skugga och likaså brunnäva. Stormhatt, astillbe, älggräs, höstsilverax, akleja, läkesilverax och koreansk plymspira är några vackra och tåliga växter.
Astilbe, röd-vit-rosa, juli-augusti. Blå bergvallmo, blå, juni-juli. Engelsk vallmo, gul-orange, juni-september. Gullstav, gul, juli-augusti. Hasselört, marktäckare. I princip alla gröna inomhusväxter kan placeras ut under sommarmånaderna. Många växter trivs i skugga även fast blomningen kanske blir lite mer sparsam. Växter som är fina på skuggiga balkonger. Du kan använda nästa vad som helst som odlingskärl, det finns många varianter i olika stilar att köpa.
Ett friskt gräs med breda ljusgröna blad med vit kant. Japansk starr trivs i halvskugga, men tål också att placeras i skugga. Mycket användbart gräs som ger liv med sina tvåfärgade blad.
Fin både i rabatten och i kruka och utmärkt som vintergrön marktäckare. Buskarna trivs bäst i halvskugga och är ganska vattenkrävande. Azalea går bra i lite soligare lägen. Odlingsråd medföljer leveransen.
Den har också ett fint buskigt växtsätt. En krukväxt som trivs i ute rummets ljusa miljö och klarar temperatursvängningar. Andra namn är Mandevilla eller Dipladenia.
Den finns i flera röda, vita, rosa och cerise nyanser. Sol eller skugga: Soligt eller halvskuggigt. Anna tipsar – Plantera perenner i kruka Anna Sjölin är Hortonom från Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Skåne.
Hon har de senaste åren haft trädgård som både yrke och hobby med kurser, trädgårdsföreningar, resor och har byggt upp egen trädgård från grunden. De är lätta att flytta runt och kan varieras i. Perenner planterade i kruka blir vackra blickfång på täppan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.