onsdag 28 augusti 2019

Jordade eluttag

Vi säljer allt inom elektronik, hitta allt du behöver från oss. Vi erbjuder hög kvalitet. Hitta alla våra stickontakter här. Köp dina stickkontakter här. Optimera dina lösningar. Vi hjälper dig hitta rätt lösning.

Spara pengar på dina köp. Kontakta oss med alla frågor. Låt våra experter hjälpa dig.


Det finns ingen föreskrift som säger att en innehavare av en äldre fastighet måste byta ut ojordade uttag mot jordade. Det är normalt inte tillåtet att blanda jordade och ojordade uttag i rum.


Detta förutsätter att risken för samtidig beröring av utsatt del och jordat föremål är obetydlig genom utrymmets och elinstallationens utformning. Välkommen till Mitt Biltema.


Som användare av Mitt Biltema kan du handla kampanjprodukter till specialpriser, skapa inköpslistor för alla tillfällen och få en översikt över dina köp med digitala kvitton.

Jordade uttag bryter strömmen per automatik om de exempelvis skulle bli överhettade och det minimerar risken för brand eller annan fara. Viktigt dock: du kan byta eluttag i ditt hem - men då får det enbart handla om att byta jordade- till jordade eller ojordade till ojordade. Jordade uttag är säkrare, eftersom ett jordat uttag leder tillbaka och bryter strömmen om det skulle bli något fel på apparaten.


En apparat kopplad till ett ojordat uttag kan bli strömförande, vilket kan medföra livsfara. I dag sätts alltid jordade uttag upp vid nyinstallation och ombyggnad. Ojordade apparater ska ha dubbel isolering och vara försedda med en platt kontakt.


Mimo-homeplug-enheter måste kopplas till jordade eluttag för att Mimo-tekniken ska komma till nytta. Samma sak gäller vid överföring mellan en Mimo-homeplug och en ”Siso-homeplug”. På HORNBACH kan du köpa strömbrytare och vägguttag som antingen är jordade eller ojordade. Oavsett om du är inomhus, utomhus, i garaget eller under motorhuven så kan du ta hjälp av vårt sortiment med belysning och elinstallationsprodukter.


Homeplug-lösningar erbjuds från en mängd olika tillverkare. Elfa Distrelec erbjuder god service och snabb leverering. Principen de bygger på är dock densamma. En homeplug-enhet har en eller flera nätverkskontakter samt en jordad eller ojordad stickpropp (elkontakt).


Homeplug-enheten tar den nätverkskabelburna nätverkssignalen och omvandlar den till en radiosignal som skickas ut på elkablarna. INEX jordade vägguttag med petskydd.


Vägguttag i snygg design till ett bra pris. Inex vägguttag finns i vit, svart (Pianolack) eller i metall.

Detta gör att tar man i en fas- och neutralledare och har kontakt med marken så löser den ut eftersom en del ström går genom kroppen och direkt till marken. Då fattas det ju ström i återledaren (neutralledaren) Tar man i fas- och neutralledaren och inte har kontakt med jord så är det också livsfarligt. Eluttag från ledande leverantörer.


Vi har eluttag både för utanpåliggande och infällt montage. Våra eluttag är i hög kvalitet och håller hög säkerhet, designade uttag från Schneider och snygga vägguttag i retrostil från renova. Epoq Twist eluttag har en tjocklek på endast mm och kan enkelt installeras i bänkskivan eller över kökslådor. De två uttagen är dessutom jordade.


Hur fas (brun) och nolla (blå) ansluts spelar ingen roll (eftersom kontakten kan roteras 1grader i eluttaget). Var noga så att inga enskilda kardeler sticker utanför kopplingspunkten.


Fas och nolla ansluts efter jordledaren. Kontrollera att du skruvat fast alla ledare korrekt och att det inte finns någon glappkontakt. Vi är sedan länge vana vid att ha jordade uttag i kök, källare, garage och utomhus. Nu ska vi det också i övriga utrymmen, som t ex vardagsrum och sovrum.


För att ytterligare höja elsäkerheten i våra bostäder infördes för några år sedan bestämmelser om skyddsjordade uttag i alla utrymmen i nya byggnader. Här visar vi hur man som privatperson utan utbildning får koppla ett eluttag. Fas (brun kabel) skall skalas och fästas där det är märkt L. Mer än varumärken i snygg design i lager.


Första steget innebär att elektriker kommer hem till dig för att byta ut ledningarna. De bryter strömmen, öppnar alla vägguttag och strömbrytare och byter ut de gamla ledningarna mot nya, jordade sådana. I äldre hus är det nämligen vanligt att en stor del av ledningarna är ojordade.


Ojordat och jordat får inte blandas i ett och samma rum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.