torsdag 7 april 2016

Dra el utomhus

Vi tänkte dra in el (för belysning samt in- och utvändigt eluttag) till vår förrådsbyggnad som ligger ca meter från garaget där det redan finns el. Har lite frågor kring detta som jag hoppas någon kunnig här har vetskap om och kan svara på.


Under inga omständigheter får man utomhus använda elprodukter som är anpassade för inomhusbruk. Att dra en sladd inifrån bostaden ut i trädgården för att koppla upp sig är också ett generalfel som tyvärr begås alltför ofta.


Ström leds bättre i fuktiga miljöer än i torra.

Var därför uppmärksam när du är utomhus och använd bara uttag, sladdar och elektriska verktyg som är anpassade för utomhusbruk. Här får du tips om vad du behöver tänka på.


El är farligt om den inte hanteras på rätt sätt och el utomhus innebär dessutom en förhöjd risk. El, fukt och kyla är en dålig kombination, ström leds bättre i fuktiga miljöer och står du utomhus är du dessutom jordad och strömmen går rakt igenom dig om en apparat skulle bli strömförande. Att installera belysning utomhus ger ett stort lyft åt huset och gör det även svårare för tjuven.


Så här kan du få en godkänd och säker elinstallation. Av: EIO, Elektriska installatörsorganisationen, viivilla.

Dra in el Behöver du dra in. Skarvslad jordad med lock, utomhus. Ska dra ut el till ett förrå 3fas 16A från elcentralen i huset.


I förrådet vill jag ha belysning, värme för att hålla det frostfritt, ett par 220v uttag samt ett 380v uttag. Planen är att även koppla in ytterbelysningen på gården via förrådet sedan.


Du är ansvarig för elen add. Så tar du ditt ansvar för elen add. Villa eller fritidshus. Säker el på semestern. Barn och elsäkerhet. Elsäkerhet på äldre dagar. Vid åska, ras eller översvämning add. Markslang för nergrävning utomhus. Godkända kabelskydd med leverans inom hela Sverige.


Kabel för mark, vägg, utomhus, inomhus mm. En annan sak som vi säger ett högljutt ”nej” till är att dra ut el med en förlängningssladd inifrån huset.

Låt istället en kompetent elektriker i din hemort installera ett eller flera jordade utomhusuttag som är skyddade med jordfelsbrytare. Alla uttag som används utomhus måste för säkerhetens skull vara sköljtäta och.


Dra el själv – inte alltid en ljus idé. Att dra el själv kan vara lockande för den som har ett hum om hur man gör.


Undersökningar har visat att väldigt många svenskar struntar i reglerna och utför otillåtna elarbeten i hemmet. Av skäl som egentligen inte borde behöva förklaras, men som vi ändå ger oss på – enlig följande: El kan döda dig.


Vad du får göra själv med el hemma Rätt kunskap och försiktighet är viktigt vid allt arbete med elektricitet. De flesta elarbeten måste utföras av en behörig elinstallatör, men en del enklare arbeten får du utföra själv, om du har kunskap om hur du ska göra. Ahlsell Produkter El.


Brandspridningsklass: Eca. Jag fick en offert från en elfirma där min bror jobbar för några år sen. Det som skulle göras va då att byta ALL gammal el och dra ny enligt dagens standard. Hur hushålls-installationer fungerar och utförs.


Självklart blir man väl nyfiken på hur dessa elektriker gör. Köp El och belysning snabbt och enkelt på nätet! Hög kvalitet Bra priser Brett proffssortiment Snabba leveranser!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.