Vår digitala refraktometer mäter refraktionsindex och andra relaterade värden. Prestanda möter enkelhet. Beställ information. Enkel och prisvärd. Vi har refraktometrar för de flesta områden. Denna refraktometer är utformad enligt principen att olika koncentrationer vätska har olika brytningsindex, med snabba och exakta egenskaper. Refraktometrar för socker, honung, salt, batterisyra och glykol. Det inkluderar en automatisk temperaturkompensation på ~ grader Celsius.
Lätt att använda, robust design, kompakt i storlek och lätt i vikt. Då mäts sockerhalten.
Mätningen kan göras med en densimeter (kallas även hydrometer eller oechslemätare), en analog refraktometer eller en digital refraktometer. Palm Abbe PA2har en skala om 0-Brix.
Brix är ett mått på sockerkoncentration, sackaros, för att vara mer exakt. En grad Brix är motsvarigheten till ett gram sackaros i en 1grams sackaroslösning. Används för att mäta densiteten före jäsning.
Placera några droppar på prismat och läs av mätvärdet på skärmen. Mäter upp till °Brix med °Brix upplösning och % noggrannhet. I en vätska som utöver vattenenbart innehåller sockerarter finns det ett direkt förhållande mellan brytningsindex och sockerhalten, och därmed densiteten.
Lägg till i önskelista. En refraktometer däremot mäter hur ljus bryts i vätska annorlunda beroende på sockerhalt.
Brytningsindex är en grundläggande fysisk egenskap hos en lösning och är relaterad till den hastighet ljuset färdas genom den. Det är idealiskt för vinodlingar och vingårdar där kvalitet och högsta precision efterfrågas. Men en refraktometer fungerar inte riktigt som en hydrometer, då den egentligen inte mäter gravitationen eller sockerinnehållet, utan mäter brytningsindex.
Moderna refraktometrar har automatisk temepraturkompensation, ATC, inom ett begränsat temperaurområde, oftast mellan. Den refraktometer jag har är ju primärt gjord för detta.
Det jag funderar på är om denna refraktometer även går att använda för att mäta vörtens sockerhalt (lite osäker på begreppen här - är det det som kallas OG). Jag misstänker dock att vattenhalt i honung och sockerhalt i vört ligger i varsin ända av skalan?
Jag har skaffat en sådan den vanliga ATC som finns att köpa på ebay o svenska sidor. Det går bra att mäta i saften från frukt och grönsaker, men när jag skulle mäta i redan tillagadsockrad lingonsylt, så blev hela brix skalan alldeles röd. I Conrad-Shop för företagskunder finns högkvalitativ analog och digital refraktometer från olika tillverkare i ett stort prisintervall.
En annan selektivitetsegenskap är kalibreringen. För refraktometer finns det utförliga bruksanvisningar och datablad som exakta uppgifter om alla tekniska parametrar, de medföljande tillbehören och tillgängliga mätlägen håller till förfogande.
Handhållen refraktometer för sockerhalt, särskilt passande till marmelader, saft, vintillverkning m. Produktinformation: Sockerrefraktometer 0-Brix. Universell underhållsfri analog handrefraktometer i robust konstruktion. Det används för att mäta sockerhalten i frukt och kontrollerar mognad av druvor.
För socker, noggrannhet Brix. Denna kompensation görs genom att en bimetall flyttar en lins eller prismat allteftersom hur temperaturen ändras. En handhållen refraktometer kan till exempel användas för att mäta sockerhalten i vindruvor eller salthalten i vatten.
Som framgår av en annan av mina trådar är jag numera ägare av en salthaltsmätare. Ett instrument jag inte har någon nytta av. Den rätta benämningen på denna mätare är refraktometer. Tyvärr går det inte att justera en refraktometer eller hydrometer för bägge dessa värden så det viktiga är att för refraktometern att den är korrekt vid 1. En hydrometer som visar ett av värdena fel är tyvärr inget pålitlig och går inte att använda alls medan en refraktometer som visar korrekt på 1.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.