måndag 6 november 2017

Belysning tips och råd

Stort utbud av belysning. Markslöjd till kampanjpriser. Handla tryggt på Chilli. Ett stort utbud av lampor och ljuskällor hittar du på Sommarboden. Fin och behaglig belysning.


Köp online och välj om du vill hämta i varuhus eller få hemleverans.

Här har vi samlat information och tips med teknisk bakgrund som kan vara till hjälp inför ditt val av belysning. Kontrollera LED- belysning I mörka lokaler kan kall LED- belysning vara ett bra komplement, även om det aldrig kan ersätta dagsljus. Men det gäller att se upp så att inte LED-lamporna bländar och flimrar.


Nu under de mörkaste månaderna är behovet av ljus större än någonsin. För dig som ska sälja bostaden är det extra viktigt att att belysa hemmet på bästa sätt för att höja värdet på bostaden.


Och du som planerar att bo kvar, men ändå vill ha det mysigt kan följa samma råd. Vi ger tips på hur du ljussätter rum på bästa.


När du planerar din belysning är det viktigt att du tänker på både stämning och funktion.

Sovrumsinspiration för avkoppling och trivsel Ett sovrum ska vara vilsamt för att ge dig den återhämtning du behöver varje natt. Ett generellt tips är att du börjar med att utgå från det ljus som ska användas i praktisk bemärkelse. Detta innefattar alltså läs-ljus vid soffan eller skrivbordet. Ett praktiskt ljus ska inte blända dig och dessutom kunna riktas.


Downlights är väldigt snyggt att sätta i taket och har blivit väldigt populärt de senaste åren. När man förbereder för infällda spottar så ska man göra en luftspalt mellan taket och bakom på ca 12cm. Längre ner hittar du tips på stämningsbelysning, funktionsbelysning och allmänbelysning.


Visste du att ett litet rum bör bestå av minst 5-olika ljuskällor? Det låter mycket, men tänk på att olika ljuskällor fyller olika funktioner och kombinationen av dom skapar en balanserad belysning och den rätta känslan i rummet.


Tips för belysningsplanering och ljussättning av butiker. När du vet vilken typ av belysning du vill ha och vilken slags armatur som krävs, behövs det förstås el för att driva den - oavsett om det är ett lågvoltsystem eller en fast installation. Lågvoltsystemet kräver ett IP-klassat eluttag i närheten och därmed en framdragen nedgrävd kabel, den fasta installationen kräver en framdragen, nedgrävd kabel som ansluts direkt till armaturen.


Kontrollera LED-belysning I mörka lokaler kan kall LED-belysning vara ett bra komplement, även om det aldrig kan ersätta dagsljus. Fem enkla tips att skapa bättre belysning. Placera skenor med spotlights ca meter från väggen. Belys ett hörn för att ge känslan av rymd.


Ha många ljuskällor för att bygga stämningar. Använd dimmer för att ljussätta olika tidpunkter.

Välj rätt belysning inomhus. Vi spenderar mycket av vår tid hemma och genom rätt belysning blir ditt hem en plats att verkligen trivas i. Med vår guide ger vi dig lite vägledning i valet av belysning i husets rum. Det är väldigt vanligt att vi har ett fåtal starka ljuskällor och glömmer att tänka på att anpassa belysningen efter rummets olika funktioner.


När vi städar eller barnen leker är det viktigt med bra allmänbelysning, medans kvällstid när vi sjunkit ner i soffan eller läshörnan och vill mysa till det efter en lång arbetsdag önskar vi en helt annan typ av ljussättning. För att krångla till det ytterligare för konsumenter behöver man också tänka på vilket ljus lampan ger. Färgtemperaturen talar om hur varmt eller kallt sken man får från lampan. I Sverige är vi vana vid ett varmvitt ljus från vår belysning.


Belysning för orientering i byggnader. Allmänt råd Golv i kommunikationsutrymmen bör vara tillräckligt och jämnt belysta. Har man fönstret i ryggen blir det blänk i skärmen.


Kolla också att datorn inte tar upp reflexer från lampor. Bättre att lägga till än dra bort ljuskällor. Felaktigt utformad belysning bidrar till att du blir trött i ögonen och att du kan få huvudvärk och spänningar i nacken, skuldrorna och ryggen.


Det händer när man anpassar huvudets eller kroppens läge och position för att se bättre, till exempel genom att man böjer sig åt sidan för att undvika en bländande ljuskälla eller för fram huvudet för att se skarpare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.