fredag 15 april 2016

Hur kan man se att en säkring är sönder

En oberoende tjänst som hjälper dig jämföra produkter, priser och återförsäljare online. Gratis att använda! Jämför pris byggvaror. Hitta rätt produkt till rätt pris.


Beställ online och hämta i butik efter minuter.

Bli medlem i Club Clas och du får tillbaka 3% i bonuscheckar på allt du handlar. Att leta trasiga säkringar kan vara ett gissel. Men med "Brightfuse" säkringar blir läget ett annat - säkringen tänder nämligen en inbyggd lampa och visar att den är sönder.


Dessutom varnar säkringen innan den går sönder! Något elektriskt slutar fungera på din bil och den första tanken (= förhoppningen) är förstås att en säkring gått sönder.


Om en elapparat går sönder eller om man har för många elapparater igång samtidigt så kan en säkring gå sönder. Det första du då bör göra är att stänga av elapparaterna som kan ha orsakat överbelastningen.

Det finns två sorters säkringar, säkringar du byter ut och automatsäkringar. Hur kan man se att en säkring är sönder i en bil. För andra betydelser, se Säkring (olika betydelser).


Säkring är en anordning för att förhindra överbelastning i elektriska anläggningar, vilket skulle kunna leda till överhettning och i värsta fall brand. Jag skulle kontrollera det innan man ger sig på att byta en säkring. Men man kan tänka si annat också, som att matningen till den här.


Börja med att mäta på "utgången" på säkringen och mot någon jordad del i centralen för att se om säkringen är sönder eller inte. Du återställer säkringen genom att trycka upp den säkringsknapp som fallit ner. Kanske belastar till exempel en vattenkokare och en brödrost samma säkring.


Testa då att slå av någon av apparaterna och tryck upp säkringsknappen som fallit ner. Om detta inte hjälper gör du en felsökning och testar säkring för säkring enligt den instruktion som sitter intill elcentralen. Kortslutning (elektriskt fel bakom säkringen ) Byt till en hel säkring. Känn efter om den utbytta säkringen är varm eller sval.


Om man ofta missbrukar automatsäkringen som en strömbrytare kan den alltså få en förkortad livslängd. Om den är sval så är det sannolikt kortslutning.


Benämningen "Automatsäkring" är egentligen ett föråldrat begrepp som kommer från tyskans " Automat Sicherung och är i grunden ett felaktigt begrepp då det ej är en säkring utan en brytare.

Om säkringen nu håller så ligger förmodligen felet i någon av de apparater som varit anslutna. Koppla in dem en efter en med en intervall så kan du se vilken apparat det är som löser ut säkringen.


Om säkringen går fast alla kontakter är urdragna så ligger felet förmodligen i den fasta installationen. Kontakta då en fackman för hjälp. Säkringarna skyddar dessa elektriska apparater i händelse av ett strömavbrott. Det är enkelt och billigt att byta en säkring, som du kan hitta på de flesta butiker auto utbudet.


Om problemet är en kort i bilens elsystem, är det viktigt att diagnostisera det tidigt innan du hamnar på sidan av vägen med ett dött batteri. Av bryttidsdiagramet kan man se att det går att överbelasta säkringar under en viss ti men det är till viss del en annan historia. En 10A säkring tål 15A i nästan en timme) Man kan även räkna ut strömmen när man känner till hur stor belastning som kopplats till.


W: Strömmen I = Effekten P. Används smältsäkring i dimmersammanhang är det av stor vikt att man använder snabba eller supersnabba säkringar, för att minska risken för att dimmern går sönder vid ev. Har man för trög säkring, kan så kallade triac´ en i stället gå sönder och då agera säkring. Hur tar man isär en dimmer ? På de vanliga dimmrarna med vridratt är det bara att vrida ratten(1) förbi ändläget så den "slirar" på axeln och samtidigt dra.


När ratten är avtagen är det bara att lossa centrummuttern(2) och lyfta av centrumplatta och ram(3). Montering går till i omvänd ordning. Det är inte nödvändigt med en säkring, men det skadar inte. Det händer att våra kunder ställer frågor om hur de skall säkra av sin växelriktare.


En säkring är i första hand till för att skydda batterierna mot kortslutning vid t. Nackdelen med glimtändaren är att den liksom lysröret, så småningom bränns ut, när gasen i den tar slut och då måste den bytas ut. Det finns flera typer av glimtändare men de vanligaste är Serie 4-22w och Enkel 4-65w.


Vissa glimtändare är även försedda med en fysisk säkring som löser ut om glimtändaren blir för varm. Ja, överlag kan man säga att maskinerna inte är lika hållbara i dag som för år sedan. Vad är det för ungefärlig livstid på en medelbra dammsugare?


Sju, åtta år skulle jag tro. Men själv har jag en som har gått i nästan år, och den går fortfarande fint. Hur sköter man en dammsugare bäst?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.